Самовільне випалювання рослинності

Щорічно державними інспекторами з охорони навколишнього природного середовища Вінницької області Державної екологічної інспекції у Вінницькій області проводяться рейдові перевірки по виявленню фактів самовільного випалювання сухої рослинності. За 2019 рік інспекторами було виявлено 140 фактів самовільного випалювання залишків сухої рослинності, із них 137 винних осіб притягнуто до адміністративної відповідальності у вигляді штрафу на загальну суму 34357грн., в тому числі 70 осіб притягнуто до адміністративної відповідальності за статтею 77-1 КУпАП та накладено штрафів на суму 16354 грн. та 67 осіб за статтею 77 КУпАП накладено штрафів на суму 18003 грн. А також, 3 матеріали перевірки направлено на поліцію для встановлення осіб причетних до спалювання стерні. У 2018 році до адміністративної відповідальності притягнуто 31 особу і накладено штрафів на суму 7837 грн.




Але громадяни продовжують порушувати природоохоронне законодавство, так минулого тижня  відділом державного екологічного нагляду (контролю) природно- заповідного фонду, лісів та рослинного світу  Інспекції в ході рейдової перевірки виявлено чергові випадки самовільного випалювання залишків сухої рослинності, а саме: на території Кошаринецької сільської ради Бершадського району на землях сільськогосподарського призначення затримано громадянина, який здійснював випалювання пожнивних решток (кукурудзиння), а також на території Вищеольчедаївської сільської ради Мурованокуриловецького району затримано громадянина, який здійснював спалювання опалого листя, що є порушенням статті 26, 27 Закону України «Про рослинний світ».

За вказані дії на порушників складено протоколи за ч. 1 статті 77-1 КУпАП та притягнуто до адміністративної відповідальності у вигляді штрафу на суму 510 грн. Нагадаємо, що статтею 77 КУпАП за порушення вимог пожежноїбезпеки в лісах передбачений штраф на громадян у розмірі від 5 до 15 неоподаткованих мінімумів доходів громадян (від 85 до 255 грн.) і на посадових осіб від 15 до 50 неоподаткованих мінімумів доходів громадян (від 255 до 850 грн.), знищення або пошкодження лісу внаслідок необережного поводження з вогнем, а також порушення вимог пожежної безпеки в лісах, що призвело до виникнення лісової пожежі або поширення її на значній площі, тягне за собою накладення штрафу на громадян від 15 до 50 неоподаткованих мінімумів доходів громадян (від 255 до 850 грн.) і на посадових осіб від 30 до 60 неоподаткованих мінімумів доходів громадян (від 595 до 1020 грн). А також, спалення стерні, сухої трави, листя та інших залишків сухої рослинності після збору врожаю передбачена стаття 77-1 КУпАП штраф для громадян становить від 170 до 340 грн.. і для посадових осіб від 850 до 1190 грн. За ті ж самі дії, вчинені в межах територій та об’єктів природно-заповідного фонду, на громадян накладається штраф у сумі від 340 до 680грн., на посадових осіб від 1190 до 1700грн.




Нарахування шкоди завданої внаслідок випалювання сухої рослинності в межах природно-заповідного фонду передбачено додатком 6 до постанови КМУ від 24 липня 2013 року № 541 «Про затвердження такс для обчислення розміру шкоди, заподіяної порушенням законодавства про природно-заповідний фонд», а саме: випалювання сухої водно-болотної рослинності на площі до 10га за 1 гектар розмір шкоди становить 2750 грн. Державна екологічна інспекція закликає громадян відповідально та небайдуже ставитись до природи, що нас оточує. Пожежі завдають непоправної шкоди екосистемам, відновлення яких може зайняти не один рік, після випалювання значно знижується родючість ґрунтів.

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці