Аспекти державного контролю за якістю атмосферного повітря


До Державної екологічної інспекції у Вінницькій області часто надходять звернення громадян щодо наявності неприємних запахів чи пилу в повітрі, що негативно відображається на стані здоров’я.

Інспекція наголошує, що факт наявності неприємних запахів не є прямим порушенням законодавства, оскільки юридично в Україні не затверджені градації чи критерії,  які б визначали рівні допустимих запахів.

Дані обставини лише можуть свідчити про перевищення допустимих концентрацій хімічних і біологічних речовин в атмосферному повітрі населених місць, які регламентовані санітарним законодавством, зокрема гігієнічними регламентами, затвердженими Наказом Міністерства охорони здоров’я України №52 від 14.01.2020 р.

Сфери контролю (нагляду) за дотриманням законодавства про охорону атмосферного повітря розмежовані між декількома органами виконавчої влади.

Так, зокрема, перевірка наявності дозволу на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами та дотримання його умов належить до компетенції Держекоінспекції, а контроль за дотриманням санітарного законодавства, факторами середовища життєдіяльності людини, що мають шкідливий вплив на здоров’я населення,  в тому числі дотримання гранично допустимих концентрацій хімічних і біологічних речовин в атмосферному повітрі населених місць - до повноважень Головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області.

 Крім того, згідно ст.20-2 Закону України «Про охорону навколишнього природного середовища» до компетенції Державної екологічної інспекції у Вінницький області належить виконання відбору проб та інструментально-лабораторні вимірювання показників складу та властивостей викидів стаціонарних джерел забруднення атмосферного повітря (організовані джерела такі як труба котельні), при цьому Інспекція не наділена повноваженнями щодо визначення концентрацій хімічних і біологічних речовин у повітрі населених місць.

Організацією, що уповноважена (акредитована та атестована) на проведення досліджень якості атмосферного повітря житлової забудови  є ДУ «Вінницький лабораторний центр МОЗ України».

Підсумовуючи вищезазначене, з юридичної точки зору, неприємні запахи, задимленість, запиленість у повітрі можуть бути лише ознакою порушення, а фіксація факту порушення - перевищення гранично допустимих концентрацій забруднюючих речовин в атмосферному повітрі населених місць, можлива лише шляхом проведення відповідних інструментально - лабораторних досліджень проб повітря вищевказаними органами. 

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці