Проведено розгляд звернення щодо можливого руйнування цінностей Державного історико-культурного заповідника "Буша"

На виконання доручення Державної екологічної інспекції України проведено розгляд колективного звернення жителів Бушанського старостинського округу Ямпільської територіальної громади щодо загрози руйнування цінностей Державного історико-культурного заповідника "Буша".

12 червня 2024 завідувачами секторів державного контролю надр та земельних ресурсів Інспекції спільно із представниками адміністрації та колективом Державного історико-культурного заповідника «Буша», ініціативною групою представників громадськості с.Буша, старостою Бушанського старостинського округу, представником Вінницької ОВА, представником «Віноблагроліс» проведено обстеження території Бушанського родовища вапняків на предмет виявлення ознак початку  планованої діяльності (видобування надр) без отримання висновку з оцінки впливу на довкілля.

Під час обстеження земельної ділянки ознак здійснення будь-якої господарської діяльності не виявлено, а особи та техніка, які могли би здійснювати діяльність з видобування вапняків відсутні. Земельна ділянка вкрита щільним трав’яним покривом, частково самосівом кущів та дерев листяних порід, поверхневий шар ґрунту не порушено.

Нагадаємо, що 09 квітня 2024 спеціалістами Інспекції проводився подібний захід у с.Буша, де обговорювались питання продажу Державною службою геології та надр України на аукціоні (який відбувся 26 березня 2024) спеціального дозволу на видобування корисних копалин родовища «Бушанське», що розташоване на території с. Буша та межує із геологічною пам’яткою природи загальнодержавного значення «Гайдамацький Яр», а також надано роз’яснення в межах компетенції.




ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці