Порушення правил експлуатації полігонів та сміттєзвалищ !

Проблема складування і зберігання відходів в даний час є однією з актуальних і життєво важливих для Вінницької області та України в цілому.

На сьогодні найбільш поширений спосіб утилізації твердих побутових відходів – це їх розміщення, а в подальшому захоронення на санкціонованих місцях видалення відходів (полігони, сміттєзвалища).

Однак, в основному цей спосіб відбувається із порушенням норм експлуатації сміттезвалищ, полігонів та супроводжується рядом проблем, серед яких: швидке переповнення існуючих звалищ внаслідок великого об'єму і малої щільності розміщуваних відходів, розвіювання летких фракцій відходів вітром, мимовільне горіння звалищ та безконтрольне утворення метану. Безконтрольоване захоронення корисних компонентів твердих побутових відходів таких як скло, папір, пластик та інше призводить до самозагоряння сміттєзвалищ із подальшим горінням утвореного чадного газу. Дана проблема особливо актуальна в осінньо-весняний період.

Здійснення контролю за дотриманням вимог природоохоронного законодавства при експлуатації та утриманні полігонів та сміттєзвалищ є одним із пріоритетних напрямків роботи Державної екологічної інспекції у Вінницькій області.

Протягом березня-травня 2020 року державними інспекторами відділу державного екологічного нагляду (контролю) поводження з відходами та небезпечними хімічними речовинами було виявлено 26 випадків порушення правил експлуатації полігонів та сміттєзвалищ. Винних осіб притягнуто до адміністративної відповідальності, загальна сума штрафів становить 7 786 грн.

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці