Не знищуйте те, що створене і подароване природою !


Щовесни на території України великих обсягів набуває торгівля ранньоквітучими весняними рослинами – так званими первоцвітами. Масовий збір та продаж рідкісних рослин призводить до послаблення, а у невеличких місцезростаннях до повного пригнічення насіннєвого поновлення. Крім цього, дуже часто первоцвіти знищуються з кореневою частиною, що призводить до фізичного знищення популяцій.

Державна екологічна інспекція у Вінницькій області, нагадує про відповідальність.

Відповідно до ст. 88-1 ч.2 КУпАП порушення порядку придбання чи збуту об’єктів рослинного світу, занесених до Червоної Книги України, тягне за собою накладення штрафу від 1700 до 3 655 гривень з конфіскацією об’єктів рослинного світу.

За погіршення середовища зростання рослин, види яких занесені до Червоної книги України, знищення, незаконне або з порушенням встановленого порядку вилучення їх з природного середовища, а також порушення умов вирощування рослин цих видів у ботанічних садах, дендрологічних та зоологічних парках, інших спеціально створених штучних умовах, що призвело до їх загибелі та пошкодження накладається штраф за статтею 90 КУпАП від 340 до 510 гривень з конфіскацією незаконно добутого.  Окрім того, за один екземпляр незаконної зірваної червонокнижної квітки  передбачена відповідна компенсація за її знищення. Наприклад: підсніжники, цибуля ведмежа — від 31 до 62 грн за одиницю в залежності від виду, сон-трава — від 37 до 62 грн в залежності від виду.

Звертаємось до громадян з проханням утримайтесь від збирання та придбання первоцвітів.

Цим ви збережете природне надбання України для майбутніх поколінь.





 

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці