Міндовкіллям впорядковано законодавство для розширення можливостей впливу громадськості на процес прийняття рішень в ході видачі дозволів на викиди

Нагадаємо, що Порядок проведення робіт, пов’язаних з видачею дозволів на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами, обліку суб’єктів господарювання, які отримали такі дозволи, затверджений Постановою КМУ №302 від 13.03.2002 р.

Змінами, внесеними до Порядку від 24.01.2023 р. визначено, що у разі отримання зауважень та пропозицій громадськості і відсутності достатніх підстав для їх врахування в документах в яких обґрунтовуються обсяги викидів забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами, суб’єкт господарювання проводить публічні обговорення.

Організатором публічного обговорення є суб’єкт господарювання, який узгоджує дату, час, місце проведення та формат проведення публічного обговорення з обласною держадміністрацією, представник якої є головуючим,  що забезпечує  реєстрацію представників громадськості у журналі, забезпечує аудіо та/або відеофіксацію обговорення, готує протокол обговорення з узгодженими позиціями. Форму журналу реєстрації учасників та протоколу публічних обговорень затверджено Наказом Міндовкілля №710 від 23.10.2023 р.

Усім учасникам публічного обговорення забезпечується створення рівних умов для висловлення своєї думки, подання зауважень та пропозицій.

Суб’єкт господарювання зобов’язаний забезпечити надання відповідей на запитання громадськості в усній формі під час публічного обговорення із внесенням їх до протоколу публічного обговорення або в письмовій формі протягом п’яти робочих днів з дня проведення публічного обговорення.

За результатами проведення публічного обговорення та з урахуванням пропозицій та зауважень громадськості щодо дозволу на викиди суб’єкт господарювання у разі потреби коригує документи, в яких обґрунтовуються обсяги викидів забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами, про що зазначає у заяві про отримання дозволу на викиди.

Внесені зміни є продовженням реалізації принципів визначених природоохоронним законодавством,  а саме гласності і демократизму при прийнятті рішень, реалізація яких впливає на стан навколишнього природного середовища, а також формування у населення екологічного світогляду.

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці