Всесвітній день ґрунтів (World Soil Day)

Ґрунти – це основний ресурс виробництва в сільському господарстві. Вони забезпечують життєво необхідні екосистемні функції і є основним засобом виробництва продуктів харчування, кормів, палива, природного волокна і лікарських засобів, що мають важливе значення для забезпечення добробуту людини. Щороку через них фільтруються тисячі кубічних кілометрів води. Ґрунти є домом для черв’яків, личинок жуків, комах, деяких гризунів та інших. Відомо, що в жменьці землі знаходиться більше мікроорганізмів, ніж людей на землі.

Вперше з ініціативою установи Всесвітнього дня ґрунтів виступив Міжнародний союз ґрунтознавства (IUSS) у 2002 році. Однак лише в грудні 2013 року на 68-ій Генеральній Асамблеї ООН 5 грудня було офіційно проголошено Всесвітнім днем ґрунтів. Метою цього дня було  зосередження уваги на важливості охорони і раціонального використання ґрунтів та сталого управління ґрунтовими ресурсами.

Слід пам’ятати, що ґрунт – це природний ресурс, який нелегко піддається відновленню. Екологічно раціональне використання ґрунтів повинне стати пріоритетним завданням для кожного з нас.

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці