До уваги громадян !!! Розпочинається операція «Новорічна ялинка»

Державною екологічною інспекцією у Вінницькій області розпочинається проведення заходів, пов’язаних із збереженням хвойних насаджень.

Лісівники Вінниччини вирощують і заготовляють новорічні дерева в межах шкілок (спеціальних плантацій хвойних порід) здебільшого на землях непридатних для ведення лісового господарства. Враховуючи зазначені факти,  законна заготівля новорічних дерев не завдає шкоди довкіллю.

Однак, звертаючи увагу на ряд фактів виявлених порушень (з урахуванням попередніх років) щодо заготівлі, перевезення,  придбання та збуту новорічних дерев, Інспекція звертається до громадян, підприємств, установ та організацій щодо дотримання вимог природоохоронного законодавства під час реалізації, придбання, перевезення та збуту дерев хвойних порід у передноворічний період 2024 року.

Новорічні ялинки та сосни, які реалізовуються вроздріб та оптово, обов’язково мають бути марковані пластиковою биркою зі штрих-кодом та спеціальним засобом кріплення бирки до стовбура або самоклейними стрічками зі штрих кодом.

Так,  порушення  порядку придбання, збуту чи розповсюдження об’єктів рослинного світу передбачених частиною 1  статті 88-1 КУпАП тягне за собою накладення штрафу від тридцяти (510 грн) до ста (1700 грн) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією об’єктів рослинного світу чи без такої.

Незаконна порубка і пошкодження дерев або чагарників; перевезення, зберігання незаконно зрубаних дерев або чагарників; знищення або пошкодження лісових культур, сіянців або саджанців у лісових розсадниках і на плантаціях, а також молодняка природного походження і самосіву на площах, призначених під лісовідновлення, передбачених частиною 1 статті 65 КУпАП тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від тридцяти (510 грн) до шістдесяти (1020 грн) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб - від ста п’ятдесяти (2550 грн) до трьохсот (5100 грн) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Крім того за незаконну рубку дерев з діаметром стовбура біля шийки кореня до 10 см передбачено шкоду у розмірі 758,94 грн., з діаметром стовбура 11-14см. передбачено розмір шкоди у розмірі 1336,86 грн.

Враховуючи зазначене вище, Державна екологічна інспекція у Вінницькій області просить свідомих громадян та керівників підприємств, які здійснюють заготівлю та реалізацію новорічних дерев, неухильно дотримуватись норм чинного природоохоронного законодавства щодо використання об’єктів рослинного світу!!!

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці