Проведено заходи із зменшення чисельності червоної лисиці

Упродовж останнього десятиліття в Україні реєстрували рекордну кількість захворювань тварин на сказ. Найбільше зареєстрованих випадків було у Вінницькій, Харківській, Черкаській і Кіровоградській областях. А з початком широкомасштабної війни стало ще гірше. Адже у зв’язку з воєнним станом полювання заборонили, а з ним — і штучне регулювання шкідливих хижаків та бродячих тварин.

Основним переносником сказу є червона лисиця. На Вінниччині руді хижачки почали вільно заходити у населені пункти, минулого року лисицю зафіксували навіть у центрі Вінниці! Особливо страждають мешканці, чиї садиби знаходяться на околицях, поряд із лісом, полем, лісосмугами, порожніми будинками. Лисиці завдають чималої шкоди, полюючи на домашню птицю. Але головна небезпека – поширення сказу. Лисиця, хвора на сказ, може зайти в населений пункт і напасти на домашню тварину чи людину.

 Згідно рішення №42 від 16.08.2023 Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії Вінницької обласної військової адміністрації в районах Вінницької області створені бригади з відстрілу червоної лисиці .

 Так, 5 листопада 2023 року відповідно до дозволів Центрально-Західного  міжрегіонального управління ЛМГ і Державного агенства лісових ресурсів України за участю представників Державної екологічної інспекції у Вінницькій області на території Іллінецького та Погребищанського районів Вінницької області було проведено заходи із зменшення чисельності червоної лисиці. Добутих лисів направлятимуть до місцевих установ ветеринарної медицини для дослідження на сказ.

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці