Інформація щодо загибелі осетрових на території Вінницької області в межах Ладижинського водосховища (оновлена)

Державна екологічна інспекція у Вінницькій області 3 жовтня 2023 року отримала інформацію про мор риби на аквафермі Ukrainian Caviar Berry, де вирощують осетрових риб. 

      Спеціалістами Інспекції разом з працівниками Держпродспоживслужби у Вінницькій області, працівниками поліції та прокуратури був здійснений виїзд для обстеження водойми та відбору проб води з Ладижинського водосховища    річки Південний Буг. Під час огляду працівниками відділу державного екологічного нагляду (контролю) тваринного світу та біоресурсів було виявлено загибель риби виду осетр.

    В місцях виявлення загиблої риби спеціалістами відділу інструментально-лабораторного контролю відбирались проби води для визначення вмісту забруднюючих речовин. Проводилось експрес-дослідження на вміст у воді нітрит-іонів (результат 0,2 мг/дм3 при нормі 3,3 мг/дм3) та азоту амонійного (результат 0,10 мг/дм3 при нормі 2 мг/дм3). Вміст розчиненого кисню становив 7,6 мг/дм3 при нормі 4 мг/дм3.

Працівниками Держпродспоживслужби у Вінницькій області було відібрано зразки води та риби на дослідження.

Відділенням поліції № 3 Гайсинського РУП ГУНП у Вінницькій області по даному факту порушено кримінальне провадження № 12023020240000170 від 03.10.2023 за ч. 2 ст. 242 ККУ. В рамках кримінального провадження проводились слідчі дії за участю прокурора Спеціалізованої екологічної прокуратури Вінницької обласної прокуратури.

Було відібрано три проби поверхневих вод: 1-Ладижинське водосховище на початку садкової лінії, 2- Ладижинське водосховище нижче по течії з 8 садка, 3-  Ладижинське водосховище нижче по течії в кінці садкової лінії.

За результатами досліджень було виявлено перевищення по ХСК (хімічне споживання кисню) :

Проба 1-32,0 мг/дм3 при нормі 30.0 мг/дм3

      Проба 2-32,0 мг/дм3 при нормі 30.0 мг/дм3

Показники азоту амонійного, нітрит іонів, фосфатів, сульфатів, хлорид-іонів в межах допустимого значення.

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці