Правильна експлуатація газоочисного устаткування під час підготовки урожаю до зберігання

Щороку, в період збору та підготовки урожаю до зберігання, виникає проблема забруднення атмосферного повітря та прилеглої території зерновим пилом в зоні впливу елеваторів. Це відбувається через порушення правил експлуатації газоочисного устаткування, яким обладнуються зерноочисні та зерносушильні комплекси.

Так, відповідно до ст. 10 Закону України «Про охорону атмосферного повітря» суб’єкти господарювання в галузі охорони атмосферного повітря зобов’язані вживати заходів щодо зменшення обсягів викидів забруднюючих речовин, а також забезпечувати безперебійну ефективну роботу і підтримання у справному стані споруд, устаткування та апаратури для очищення викидів і зменшення рівнів впливу фізичних та біологічних факторів.

Також наказом Міндовкілля №52 від 06.02.2009 р. визначені основні вимоги до експлуатації газоочисного устаткування (ГОУ), зокрема оператори таких установок зобов’язані:

- призначити осіб, відповідальних за технічний стан, обслуговування і безпечну експлуатацію ГОУ, проведення поточних, планових і капітальних ремонтів, здійснення інструментально-лабораторних вимірювань параметрів викидів забруднюючих речовин та ефективності роботи ГОУ а також ведення журналу обліку робочого часу ГОУ;

- розробляти і затверджувати інструкцію з експлуатації ГОУ відповідно до умов їх роботи;

- проводити не менше одного разу на три роки технічне навчання і перевірку знань інженерно-технічного персоналу та не менше одного разу на рік обслуговуючого персоналу, залученого до експлуатації устаткування;

- розробити паспорт на кожну ГОУ;

- здійснювати один раз на рік перевірку на відповідність фактичних параметрів роботи ГОУ проектним показникам, шляхом забезпечення вимірювання параметрів газопилового потоку на вході та виході з апарата (кожного ступеня очищення);

- проводити огляд ГОУ для оцінки їх технічного стану не менше двох разів на рік комісією, яка призначається суб'єктом господарювання.

Крім того звертаємо увагу на те, що питання дотримання правил експлуатації устаткування, пов’язаного із утворенням зернового пилу, є і елементом безпеки підприємства, адже при досягненні концентраційної межі у закритих приміщеннях зерновий пил проявляє пожежо та вибухонебезпечні властивості.

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці