Контроль за якістю води в р. Південний Буг у спекотний період

У зв’язку  із спекотною погодою вінничани можуть  спостерігати зміну кольору поверхневої  води у природних водоймах, вона з прозорої стає мутнувато-зеленою, а незабаром і зовсім набуває яскраво-зеленого кольору.  Цей процес називається  «цвітінням» води або евтрофікація.   Це природний процес, який починається внаслідок масового розмноження синьо-зелених водоростей – ціанобактерій.

Вони масово поширюються при температурі від + 20 °C, саме тому це явище характерне для спекотного літнього періоду.

З метою спостереження за якістю поверхневої води річки Південний Буг, 11 липня  2023 року спеціалістами відділу інструментально-лабораторного контролю Державної екологічної інспекції у Вінницькій області  було здійснено виїзд та  відібрано  проби поверхневих вод  в таких точках:

-    річка Південний Буг в місці водозабору КП « Калинівкаводоканал»;

-    річка Південний Буг перед м. Вінниця біля автомобільного мосту;

-    річка Південний Буг в районі пляжу Гонти.

Під час проведення досліджень відібраних проб визначались основні показники забруднюючих речовин, концентрація яких нормується у водних об’єктах для задоволення питних, господарсько-побутових та інших потреб населення (Наказ МОЗ України №721 від 02.05.2022 року). За результатами аналізу у всіх пробах виявлено перевищення ГДК (гранично допустима концентрація) по БСК (біологічне споживання кисню) у 1,23 -1,33 рази та в двох пробах  перевищення гранично допустимої концентрації по ХСК (хімічне споживання кисню) у 1,06 рази*. Решта показників забруднюючих речовин знаходяться в межах допустимого значення.

 Також в ході відбору проб контролювався рівень розчинного кисню, який в усіх пробах відібраних вод знаходився в межах допустимого значення, а саме  від 8,3 мгО/дм³ до 9,3 мгО/дм³ при нормі не менше 4 мгО/дм³.

 

* Завищений показник БСК та ХСК свідчить про те, що у воді збільшилась кількість органічних і неорганічних речовин  і потрібно більше кисню для їх окислення.

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці