3 липня – Міжнародний день без поліетилену

До 1959 року у світі активно використовувались паперові пакети, для виготовлення яких доводилось вирубувати ліси. Проте, в 1959 році шведський інженер Стен Густав Тулін створив поліетиленові пакети, що мали б уберегти планету від масового винищення дерев.

Створення поліетиленових пакетів стало справжньою революцією, багато в чому полегшивши наш побут, але при цьому завдало екології істотний удар. За даними ООН, щороку у світі використовують 5 трильйонів поліетиленових торбинок. При цьому, кожного року до океану потрапляє 8 мільйонів тонн пластику. Щорічно у світі виготовляють понад 13 мільярдів пластикових пакетів, тобто 300 одиниць на кожного дорослого. У природному середовищі поліетилен розкладається більше двохсот років, а пластик – майже 450 років. Водночас деякі вчені вважають, що пластик лише розпадається на шматочки, які з часом стають меншими.

Наразі про повну або часткову відмову від пластику заявили вже у понад 40-а країнах світу. Серед них не тільки країни Євросоюзу, а й африканські та азійські держави.

Верховна Рада України 1 червня 2021 року прийняла Закон України «Про обмеження обігу пластикових пакетів на території України» , який спрямований на зменшення обсягу використання в Україні пластикових пакетів, обмеження їх розповсюдження з метою поліпшення стану навколишнього природного середовища та благоустрою територій.

З 10 грудня 2021 року забороняється розповсюдження в об’єктах роздрібної торгівлі, громадського харчування та надання послуг: 1) надтонких пластикових пакетів; 2) тонких пластикових пакетів; 3) оксорозкладних пластикових пакетів.

Заборона не розповсюджується на біорозкладні пластикові пакети.

З 01 січня 2023 року заборона на розповсюдження поширюється на надтонкі пластикові пакети шириною до 225 міліметрів (без бокових складок), глибиною до 345 міліметрів (з урахуванням бокових складок), довжиною до 450 міліметрів (з урахуванням ручок), що призначені для пакування та/або транспортування свіжої риби, м’яса та продуктів із них, сипучих продуктів, льоду та розповсюджуються в об’єктах роздрібної торгівлі як первинна упаковка.

Розповсюдження інших видів пластикових пакетів (зі стінками більше 50 мкм) дозволятиметься лише на платній основі за цінами, не нижчими, що встановлюються КМУ.

Державна екологічна інспекція у Вінницькій області закликає  усіх небайдужих приєднатися до збереження довкілля та мінімум на день відмовитися від поліетиленових пакетів.

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці