Проведено дослідження проб води з річки Мурафа

На адресу Державної екологічної інспекції у Вінницькій області 24 червня 2023 року надійшло повідомлення від жителів смт. Чернівці Могилів – Подільського району про забруднення річки Мурафа. Цього ж дня спеціалістами Інспекції був здійснений виїзд та відібрано проби води для лабораторного дослідження у таких точках:

-         р. Мурафа вище молокозаводу, біля автомобільного мосту смт. Чернівці (проба №1);

-         р. Мурафа навпроти молокозаводу смт. Чернівці (проба №2);

-         р. Мурафа нижче молокозаводу біля дитячого табору смт. Чернівці (проба №3).

В ході аналізу відібраних проб визначалися основні показники забруднюючих речовин, концентрація яких нормується у водних об’єктах для задоволення питних, господарсько-побутових та інших потреб населення (Наказ МОЗ України №721 від 02.05.2022 року). За результатами аналізу у пробі №2 було виявлено перевищення ГДК (гранично допустима концентрація) по азоту амонійному у 2,6 рази, ХСК (хімічне споживання кисню) у 2,5 рази,  БСК5 (біологічне споживання кисню) у 2,8 рази. Решта показників забруднюючих речовин знаходяться в межах допустимого значення.

Під час відбору проб також контролювався рівень розчинного кисню, який в усіх відібраних пробах знаходився в межах нормованого значення від 5,1 мг/дм³ до 7,3 мг/дм³, при нормі не менше 4 мг/дм³.

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці