Люмінесцентні лампи: експлуатуємо та правильно утилізуємо!

💡  Люмінесцентні лампи набрали популярності серед населення за рахунок їх кращої світлової віддачі і більшого терміну служби, в порівнянні зі звичайними лампами розжарювання. Проте їх головним недоліком є те, що вони являють собою небезпечні відходи та містять ртуть у великих кількостях. Одна розбита люмінесцентна лампа утворює 50 кубометрів отруйних парів ртуті.

 ⚠️   Люмінесцентні лампи та відходи, які містять ртуть, класифікуються відповідно до Класифікатора відходів ДК 005-9677 №10.3.1.26 та належать до токсичних відходів 1-ї групи. Крім того, відходи ртуті та її сполуки належать до небезпечних відходів та включені до п. 17 розділу «А» Жовтого переліку відходів. Викидати у смітник відпрацьовані люмінесцентні лампи, як звичайне сміття, не можна!!! Для цього необхідно укласти договір про передачу відпрацьованих ламп зі спеціалізованим підприємством, що має ліцензію на поводження з такими відходами.

 ⚖️  Згідно Кодексу України про адміністративні правопорушення та Закону України «Про відходи» передбачено відповідальність за порушення вимог щодо поводження з відходами під час їх збирання, перевезення, зберігання, оброблення, утилізації, знешкодження, видалення або захоронення у вигляді накладення штрафу: на громадян від 340 грн. до 1360 грн., на посадових осіб, громадян - суб'єктів підприємницької діяльності - від 850 грн. до 1700 грн. А передача відходів з порушенням установлених правил на зберігання, оброблення або видалення підприємствам чи організаціям, що не мають відповідного дозволу на проведення цих операцій, тягне за собою накладення штрафу: на громадян від 17 грн. до 51 грн., на посадових осіб - від 34 грн. до 85 грн.                                                                                          ❗️    Наголошуємо на те, що правильне поводження із цим видом небезпечних відходів запобігає фізичному, хімічному забрудненню навколишнього природного середовища, а найголовніше - не допускає отруєння людини парами ртуті!

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці