Важливість оцінки впливу на довкілля для громадськості

Із вступом в силу Закону України «Про оцінку впливу на довкілля» у 2017 році, громадськість отримала дієвий механізм впливу на процес прийняття рішень про початок провадження господарської діяльності, яка може мати значний вплив на довкілля.

Відповідно до законодавства, у процесі оцінки впливу на довкілля уповноважені органи зобовязані забезпечувати своєчасне, адекватне та ефективне інформування громадськості. Так зокрема, кожен етап процесу (повідомлення про плановану діяльність, звіт з оцінки впливу на довкілля, оголошення про початок громадського обговорення звіту, звіт про громадське обговорення, висновок) фіксується та оприлюднюється на інтернет порталі - Єдиний реєстр із оцінки впливу на довкілля.

У процесі оцінки впливу на довкілля з метою виявлення, збирання та врахування зауважень і пропозицій громадськості до планованої діяльності проводиться громадське обговорення.  Громадськість має право подавати будь-які зауваження чи пропозиції, які, на її думку, стосуються планованої діяльності, без необхідності їх обґрунтування.

Після початку повномасштабного вторгнення російських військ на територію України, було прийнято рішення про обмеження вільного доступу до Єдиного реєстру із оцінки впливу на довкілля, оскільки там містилася велика кількість деталізованої інформації про різні об’єкти, в тому числі стратегічні об’єкти, які могли стати потенційною ціллю для ворога. Однак, на сьогодні Міністерством захисту довкілля та природних ресурсів України частковий доступ до вказаного ресурсу відновлено.

Отож, кожному хто цікавиться природоохоронною діяльністю, пропонуємо ознайомлюватися із реєстром з оцінки впливу на довкілля перейшовши за посиланням  http://eia.menr.gov.ua/uk/cases

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці