Життя без пластику починається з нас !

Напередодні  поминальних днів зазвичай проводять прибирання могил на кладовищах та прикрашають їх вінками й квітами. Українці часто купують штучні квіти і вінки, щоб прикрасити ними могили рідних. Наступного року їх викидають і приносять нові, незважаючи на те, що такі пластикові вироби будуть розкладатися понад сотню років і при цьому забруднювати довкілля. Популярність пластикових квітів пояснюється їх яскравістю, красою, довшим терміном зберігання та дешевшою вартістю в порівнянні з живими. Проте свій яскравий колір ця «краса» втратить вже через два-три місяці, а от негативний вплив ми будемо відчувати ще дуже довго. Зазвичай зіпсовані пластикові квіти потрапляють на сміттєзвалища або ж спалюються. 

Захоронення штучних квітів наносить велику шкоду довкіллю. Крім того, під впливом сонячного світла та розкладання, пластик виділяє токсичні речовини, забруднюючи ґрунти та ґрунтові води, що є безпечним для здоров’я людини. При спалюванні синтетичних матеріалів, із яких виготовлені штучні букети, віночки, виділяється величезна кількість хімічних речовин та сполук, зокрема діоксини, тобто хлоровані вуглеводи, феноли, формальдегіди, сполуки свинцю, ртуті, інших тяжких металів, що є надзвичайно канцерогенними. Вони впливають на стан здоров’я людини та призводять до зниження імунітету, виникнення онкологічних захворювань тощо.

Державна екологічна інспекція у Вінницькій області звертається до мешканців з проханням не завдавати шкоди довкіллю та створювати нові екологічні традиції. Зберігаючи пам'ять про померлих, пам’ятаймо, що альтернативою штучним вінкам та квітам є живі рослини (барвінок, безсмертник, нарциси, іриси, сухоцвіти тощо). 

Також нагадуємо, що спалювання відходів, згідно статті 82 КУпАП тягне за собою накладання штрафу  на громадян у розмірі від 20 до 80 неоподаткованих мінімумів громадян (від 340 грн до 1360 грн.) та на посадових осіб, громадян-суб’єктів підприємницької діяльності від 50 до 100 неоподаткованих мінімумів громадян (850 грн. до 1700 грн.).

Будьмо відповідальними до себе, оточуючих та довкілля!

 

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці