Уряд затвердив порядок встановлення автоматизованих систем контролю викидів забруднюючих речовин на підприємствах

Постановою КМУ №272 від 28.03.2023 р. затверджено порядок запровадження обов’язкових автоматизованих систем контролю викидів забруднюючих речовин.

Вказаним порядком визначено перелік виробництв та об’єктів при будівництві яких передбачено обов’язок суб’єктів господарювання обладнувати та експлуатувати автоматизовані інструментальні системи вимірювань викидів забруднюючих речовин в атмосферне повітря.

Також, такі системи за наявності виробничої необхідності можуть бути впроваджені за власною ініціативою суб’єкта господарювання шляхом прийняття рішення про проведення таких вимірювань за визначеними ним речовинами та показниками.

Відповідно до даного порядку суб’єкти господарювання будуть зобов’язані забезпечувати передачу даних автоматизованих інструментальних вимірювань до Міндовкілля для подальшого збирання, обробки та аналізу інформації за допомогою програмно-технічних засобів.

Очікується, що запровадження автоматизованої системи контролю допоможе у отриманні достовірної та оперативної інформації про вміст забруднюючих речовин у викидах при здійсненні їх обліку, оцінці ефективності заходів, спрямованих на зменшення обсягів викидів, а також покращить можливості контролю за дотриманням суб’єктами господарювання гранично допустимих викидів від стаціонарних джерел.

Однак, варто зазначити,  що дана Постанова почне діяти лише з дня припинення або скасування воєнного стану в Україні.

Із повним текстом нормативно–правового документу можна ознайомитися перейшовши за посиланням https://www.kmu.gov.ua/npas/pro-zatverdzhennia-poriadku-zaprovadzhennia-oboviazkovykh-avtomatyzovanykh-s272-280323

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці