НІ! Спалюванню залишків сухої рослинності!

Контроль за недопущенням спалювання залишків сухої рослинності - одне із завдань Державної екологічної інспекції у Вінницькій області. І як показує практика, незважаючи на постійну роз’яснювальну роботу серед населення, контролювати є кого. З настанням перших теплих днів люди починають господарювати на полях, городах, подвір’ях, прилеглих територіях. І на жаль, таке прибирання нерідко завершується спалюванням залишків листя, сухої трави, а часто – навіть різного роду сміття. В такому випадку добрі наміри при наведенні чистоти і порядку можуть мати згубні наслідки в тому числі і для навколишнього природного середовища.

Наслідками спалювання стерні може бути пошкодження полезахисних лісових смуг або ж виникнення пожеж у лісових масивах, а далі і знищення вогнем усього на своєму шляху – зелених насаджень, мікроорганізмів, комах, тварин. Тож крім безпосередньої шкоди людському здоров’ю, значних викидів у атмосферне повітря, спалювання сухої рослинності або її залишків наносить шкоду не лише самій людині, а й представникам рослинного та тваринного світу.

Випалювання сухих трав’яних решток призводить до знищення цілих екосистем. В зв’язку з спалюванням сухої рослинності та очеретів гинуть перші зайченята які народилися в березні та інші види тварин і птахів для яких суха рослинність є місцем їхнього проживання та схову. Після пожежі врази зменшується видовий склад флори і фауни.

Відповідно до чинного законодавства особи, винні у виникненні пожеж у екосистемах, можуть бути притягнуті до адміністративної та кримінальної відповідальності. За самовільне спалювання сухої трави, опалого листя та інших рослинних залишків громадянам загрожує штраф у розмірі від 3060 до 6120 грн. За ті ж дії, вчинені на територіях природно-заповідного фонду, паліям загрожує штраф у розмірі від 6120 до 12240 грн.

Так, згідно зі статтею 245 Кримінального кодексу України, знищення або пошкодження вогнем лісових масивів, зелених насаджень навколо населених пунктів, вздовж залізниць, а також стерні, сухих дикоростучих трав, рослинності або її залишків на землях сільськогосподарського призначення караються штрафом від п’яти тисяч чотирьохсот до дев’яти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеженням волі на строк від двох до п’яти років, або позбавленням волі на той самий строк.

Ті самі дії, якщо вони спричинили загибель людей, масову загибель тварин або інші тяжкі наслідки, – караються позбавленням волі на строк від п’яти до десяти років.

Також, звертаємо увагу на те, що у разі загибелі у пожежі тварин палій крім адміністративного штрафу змушений буде відшкодувати і збитки, завдані державі внаслідок загибелі тварин. Як приклад, загибель 1 особини зайця буде коштувати палію 8 000 грн. збитків.

Окрім того, також наголошуємо про те, що під час дії воєнного стану спалювання сухої трави чи іншої рослинності може бути кваліфіковано правоохоронними органами як диверсія згідно ст.113 ККУ.

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці