Збережемо первоцвіти нашого краю!

Українська природа є ще однією жертвою російської агресії. Війна вплинула на кожний компонент довкілля – тваринний і рослинний світ, воду, повітря, ґрунт. Проте, попри масштабну руйнацію внаслідок війни, громадяни й самі стають учасниками знищення флори. 


Щовесни на території України великих обсягів набуває торгівля ранньоквітучими весняними рослинами – первоцвітами. Масовий збір та продаж  яких призводить до послаблення, а іноді й до повного пригнічення насіннєвого поновлення червонокнижних рослин.


На території Вінницької області найбільш вразливими видами первоцвітів є підсніжник білосніжний та цибуля ведмежа (черемша), торгівля якими набуває масового характеру. 


З метою організації заходів охорони ранньоквітучих рослин, Державна екологічна інспекція у Вінницькій області нагадує про відповідальність за порушення вимог природоохоронного законодавства:


- статтею 90 КУпАП передбачено покарання для збирачів червонокнижних


рослин  від 340 до 510 гривень з конфіскацією незаконно добутого;


– статтею 88-1 КУпАП за незаконне придбання, збут та розповсюдження об’єктів рослинного світу передбачено накладення штрафу від 510 до 1700 гривень;


– за ті самі дії, вчинені щодо об’єктів рослинного світу, які перебували в межах територій та об’єктів природно-заповідного фонду, занесених до Червоної книги України, або які охороняються відповідно до міжнародних договорів України, тягнуть за собою накладення штрафу у розмірі від 1700 до 3655 гривень з конфіскацією об’єктів рослинного світу (ч.2 ст.88-1 КУпАП).


– за один екземпляр незаконно зірваної рослини, яку занесено до Червоної книги України, передбачена відповідна компенсація за її знищення. Наприклад, у межах нашої області : 


- черемша (цибуля ведмежа) – 31 гривня (без коріння);


- підсніжники – від 31 гривні (без коріння);


- сон-трава – 31 гривня (без коріння).

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці