Роз’яснення щодо необхідності отримання дозволу на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря при роботі дизельного чи бензинового генератора

В зв’язку із збільшенням кількостей запитів, які надходять до Інспекції стосовно отримання дозволу на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами під час експлуатації дизельних чи бензинових генераторів повідомляємо.

Дизельний, бензиновий та газовий генератори дійсно є устаткуванням в результаті експлуатації якого в атмосферне повітря надходять забруднюючі речовини. Згідно ст. 11 Закону України «Про охорону атмосферного повітря» викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами можуть здійснюватися після отримання дозволу на викиди, виданого суб’єкту господарювання обласною державною адміністрацією.

Однак, для спрощення умов ведення господарської діяльності під час війни, Кабінетом міністрів України 18 березня 2022 року ухвалено Постанову № 314 "Деякі питання забезпечення провадження господарської діяльності в умовах воєнного стану" відповідно до якої, у період воєнного стану право на провадження господарської діяльності, в тому числі тої яка супроводжується викидами забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами, може набуватися суб’єктами господарювання на підставі безоплатного подання до дозвільних органів декларації про провадження господарської діяльності без отримання дозволу на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами.

Декларація може бути подана за вибором суб’єкта господарювання незалежно від задекларованого (зареєстрованого) місцезнаходження (місця проживання), місця провадження господарської діяльності або місцезнаходження відповідного об’єкта в паперовій та електронній формі через центр надання адміністративних послуг з подальшою передачею органам ліцензування, дозвільним органам та суб’єктам надання публічних (електронних публічних) послуг, а також  засобами веб-портал електронних послуг (Портал Дія).

Наголошуємо на тому, що вищеописані дозвільно-декларативні процедури стосуються виключно суб’єктів господарювання. Фізичним особам тобто звичайним громадянам, враховуючи що робота вказаного устаткування супроводжується шумом та надходженням вихлопних газів, достатньо узгодити графіки роботи генератора із сусідами та дотримуватися правил безпеки, із якими можна ознайомитися перейшовши за посиланням https://dsns.gov.ua/uk/abetka-bezpeki/nebezpeki-insogo-xarakteru/zaxodi-bezpeki-pid-cas-vikoristannia-benzinovix-ta-dizelnix-generatoriv

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці