Кому перераховуються та куди витрачаються сплачені кошти за порушення вимог природоохоронного законодавства?

Доволі часто чуємо запитання, кому перераховуються та куди витрачаються сплачені кошти за порушення вимог природоохоронного законодавства?

Відповідь на дане питання чітко визначено законодавством України, зокрема спеціальними законами, які регулюють грошові стягнення за шкоду, заподіяну порушенням законодавства про охорону навколишнього природного середовища внаслідок господарської та іншої діяльності, а також кошти за адміністративні штрафи та інші санкції.

Згідно статті 47 Закону України “Про охорону навколишнього природного середовища”, грошові стягнення за шкоду, заподіяну порушенням законодавства про охорону навколишнього природного середовища в результаті господарської та іншої діяльності, перераховуються на рахунки фондів охорони навколишнього природного середовища за місцем заподіяння екологічної шкоди.

Статтею 29 Бюджетного кодексу України визначено, що 30  відсотків  грошових  стягнень  за  шкоду,  заподіяну порушенням  законодавства  про  охорону  навколишнього  природного середовища внаслідок господарської та іншої діяльності перераховується до спеціального фонду Державного бюджету України.

Стаття 691 Бюджетного кодексу України встановлює, що 50 відсотків грошових  стягнень  за   шкоду,   заподіяну порушенням  законодавства  про  охорону  навколишнього  природного середовища внаслідок господарської та  іншої діяльності перераховується до бюджетів органів місцевого самоврядування (крім бюджетів міст Києва та Севастополя), а 20 відсотків – до обласних бюджетів та бюджету Автономної Республіки Крим.

А от адміністративні штрафи за порушення вимог природоохоронного законодавства, розміри яких визначені Кодексом України про адміністративні правопорушення, 100-відсотково перераховуються лише до Державного бюджету України.

Постановою Кабінету Міністрів України № 1147 від 17 вересня 1996 року затверджено Переліку видів діяльності, що належать до природоохоронних заходів. І саме цим Порядком передбачено використання коштів, які сплачуються правопорушниками за нанесення шкоди навколишньому природному середовищі.

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці