Міжнародний день охорони озонового шару!

Міжнародний день охорони озонового шару (International Day for the Preservation of the Ozone Layer) проголошено Генеральною Асамблеєю ООН в 1994 році (A/RES/49/114). Дату встановлено на згадку про підписання в 1987 році Монреальського протоколу, згідно з яким країни-учасниці повинні були обмежити і повністю припинити виробництво озоноруйнівних речовин.

Озоновий шар, це тонкий газовий щит, який захищає Землю від згубної дії певної частини сонячної радіації, сприяючи тим самим збереженню життя на планеті. Однак, на початку 80-років 20 століття вченими встановлено, що проникнення до стратосфери штучно створених хімічних речовин, таких як, бромистий метил, бромхлорвуглеводні, хлорфторвуглеводні, чотири хлористий вуглець, знищують озоновий шар нашої планети.

В Україні на виконання Рішення 24-ої зустрічі Сторін Монреальського протоколу, в частині забезпечення довгострокового контролю за обігом озоноруйнівних речовин та товарів, що їх містять, а також для поступового виведення таких речовин з обігу, 27.06.2020 р. було введено в дію Закон України «Про регулювання господарської діяльності з озоноруйнівними речовинами та фторованими парниковими газами».

☝️ Відповідно до звіту ООН (2018 рік) відбувається поступове відновлення озонового шару від шкоди, завданої хімікатами людського виробництва. За оприлюдненими даними Північна півкуля та середні широти повинні повністю відновитися до 2030 року, Південна півкуля — до 2050, а полярні полюси — до 2060.

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці