Не паліть сухе листя!!!

В осінній період загострюється питання щодо спалювання сухого листя громадянами, що призводить до потрапляння в атмосферне повітря забруднюючих речовин  таких як пил, окисиди азоту, чадний газ, важкі метали і низка канцерогенних сполук. В тліючому, без доступу кисню, листі виділяється бензопірен, що здатен викликати у людини ракові захворювання та вивільняється діоксин – одна з найотруйніших речовин.

Також під час спалення сухостою гине вся мікрофлора, що зазвичай бере участь у важливих біологічних процесах. Грунтовий родючий покрив після таких дій відновлюється лише через 5-6 років. Великої шкоди зазнає також флора та фауна.

Відповідно до чинного законодавства особи, винні у виникненні пожеж у екосистемах, можуть бути притягнуті до адміністративної та кримінальної відповідальності. За самовільне спалювання сухої трави, опалого листя та інших рослинних залишків громадянам загрожує штраф у розмірі від 3060 до 6120 грн. За ті ж дії, вчинені на природоохоронних територіях, паліям загрожує штраф у розмірі від 6120 до 12240 грн.

Окрім того, звертаємо увагу на те, що під час дії воєнного стану спалювання сухої трави чи іншої рослинності може бути кваліфіковано правоохоронними органами як диверсія згідно ст.113 ККУ.

 

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці