Підвищено ставки екологічних податків та рентної плати

❗❗❗Верховною радою України 30.11.2021 р. прийнято Закон України « Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень».

Впровадженням даних змін підвищено ставки податку за викиди в атмосферне повітря окремих забруднюючих речовин стаціонарними джерелами забруднення.

Для прикладу. ставку податку за викиди двоокису вуглецю підвищено до 30 гривень за 1 тонну ( до цього 10 гривень за тонну).

Крім того, підвищено ставки податку за скиди окремих забруднюючих речовин у водні об’єкти та за розміщення окремих видів відходів.

Також оновлено ставки рентної сплати за спеціальне використання поверхневих та підземних вод .

🕵Відтепер ставка рентної плати за спеціальне використання поверхневих вод за 100 кубічних метрів складе:

🔹район басейну річки Дніпро - 75,53 грн,

🔹район басейну річки Дністер -39,90 грн.

🔹район басейну річки Південний Буг- 89,87 грн.

Рентна плата за спеціальне використання підземних вод на території Вінницької області становить 106,46 грн. за 100 кубічних метрів .

Внесеними змінами посилено тенденції щодо впровадження в Україні принципу міжнародного екологічного права та європейських норм «забруднювач платить», основною метою якого є компенсація завданої довкіллю шкоди та стимулювання суб’єктів господарювання до модернізації і зменшення навантаження на довкілля.

🟢Із текстом Законопроекту можна ознайомитися перейшовши за посиланням http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=72106

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці