Порушення режиму річок, осушення заплав та боліт, може призвести до незворотних змін у екосистемі річки

❗❗❗Державна екологічна інспекція у Вінницькій області роз’яснює, що на землях водного фонду можуть проводитися роботи, пов'язані з будівництвом гідротехнічних, лінійних та гідрометричних споруд, інженерно-технічних і фортифікаційних споруд, огорож, прикордонних знаків, прикордонних просік, комунікацій, поглибленням дна для судноплавства, видобуванням корисних копалин (крім піску, гальки і гравію в руслах малих та гірських річок), розчисткою русел річок, каналів і дна водойм, прокладанням кабелів, трубопроводів, інших комунікацій, а також бурові та геологорозвідувальні роботи.

🔹Місця і порядок проведення зазначених робіт визначаються відповідно до проектів, що погоджуються з відповідними органами влади. Вказані роботи регламентовані статтею 86 Водного кодексу України.

🔹Порядок видачі дозволів на проведення робіт на землях водного фонду затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 12 липня 2005 р. № 557. Цей Порядок визначає механізм видачі дозволу на проведення днопоглиблювальних робіт, прокладення кабелів, трубопроводів та інших комунікацій на землях водного фонду.

🔹Для отримання дозволу суб’єкт господарювання подає заяву до Держводагентства. До заяви додаються: результати оцінки впливу на довкілля у випадках, визначених Законом України «Про оцінку впливу на довкілля» від 23 травня 2017 року № 2059-VIII.

🔹Видача дозволу погоджується з органами місцевого самоврядування, Держгеокадастром (у разі проведення робіт на землях водного фонду в межах прибережних захисних смуг уздовж морів, морських заток і лиманів, у внутрішніх морських водах, лиманах і територіальному морі) або його територіальними органами (у разі проведення робіт на інших землях водного фонду), Держрибагентством (у разі проведення робіт на рибогосподарських водних об’єктах), територіальними органами Держлісагентства (у разі проведення робіт у лісах на землях водного фонду), Мінінфраструктури (у разі проведення робіт в межах судноплавних шляхів загального користування, судноплавних шлюзів та портових гідротехнічних споруд).

🕵Підсумовуючи вищезазначене, звертаємо увагу зацікавлених осіб, що проведення робіт на землях водного фонду має здійснюватися на підставі дозволу, згідно з Порядком, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України 12.07.2005 N 557 ( 557-2005-п ).

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці