Підсумки кліматичної конференції у Глазго

12 листопада 2021 року у шотландському Глазго закінчилася масштабна кліматична конференція ООН, або "Конференція сторін" (Conference of the Parties). Це подія, під час якої країни-учасники вирішували, як скоротити викиди парникових газів і попередити можливі наслідки глобального потепління. Вперше, офіційно Кліматична конференція ООН щодо змін клімату пройшла у 1995 році.

Країни учасники погодилися з тим, що 1,5– продовжує бути показником, у межах якого треба втримати глобальне потепління. Загалом учасники визнали необхідність знизити глобальні викиди вуглекислого газу на 45% до 2030 року, у порівнянні з рівнем 2010 року, та до нуля до 2050 року.

Зокрема, представники понад 40 країн заявили про готовність відмовитися від вугілля у рамках ініціативи Powering Past Coal Alliance, адже спалення викопного палива, зокрема вугілля є однією із основних причин виникнення парникових газів. Країни взяли на себе зобов’язання позбутися вугільної енергетики до 2030-2040 років, залежно від спроможності економіки.

Також, було висвітлене питання щодо метану, який нагріває планету значно швидше за вуглекислий газ. Адже метан відповідальний за 25% глобального потепління, а одним з найбільших його джерел є нафтогазова промисловість. З метою зменшення глобального потепління, щонайменше на 0,2℃, 105 країн, відповідальних за 70% викидів метану, підписали Глобальну ініціативу  щодо їхнього скорочення (Global Methane Pledge) на 30% до 2030 року. Угоду підписала також і Україна, разом із 11 з 20 країн топ-емітентів метану. Решта найбільших забрудників таких як Китай, Росія та Індія, нажаль не зробили цього.

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці