Всесвітня організація охорони здоров’я посилила вимоги щодо якості повітря

❗❗❗Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) переглянула “Керівні принципи щодо якості повітря”, в яких оцінюються граничні концентрації забруднюючих речовин, небезпечні для здоров’я людини. Даний документ не переглядався із 2005 року.

В результаті роботи експерти вивчили понад пів тисячі наукових праць щодо впливу забруднювачів на здоров’я людини та дійшли висновку, що шкода завдається при більш низьких концентраціях забруднюючих речовин в повітрі, ніж вважалося раніше.

У нових керівних принципах ВООЗ акцентується увага на нормуванні якості повітря за концентраціями 6 основних забрудників щодо яких накопичено найбільше доказових даних про вплив на здоров'я населення. Зокрема рекомендації ВООЗ стосуються запобігання забруднення повітря речовинами у вигляді твердих дрібнодисперсних часток (PM2.5 та PM10), озоном (O₃), діоксидом азоту (NO₂), діоксидом сірки (SO₂) та оксидом вуглецю (CO).

За оцінками Всесвітньої організації охорони здоров’я, щорічно забруднення повітря призводить до більш ніж семи мільйонів передчасних смертей по всьому світу.

Нажаль, дані оновлені принципи ВООЗ мають рекомендаційний характер, тому уряди країн самі приймають рішення чи керуватися ними при розробці політик щодо якості повітря та скорочення викидів забруднюючих в атмосферу.

Із оригіналом документу можна ознайомитися перейшовши за посиланням https://apps.who.int/iris/handle/10665/345329

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці