Де є чисте повітря, там існує життя

В Україні спостерігається підвищений рівень концентрацій забруднюючих речовин в атмосферному повітрі. Протягом останніх двох тижнів Україну декілька разів накривала хвиля чадного газу. Рівень СО в повітрі над нашою країною був близький до значень, які фіксувалися у Китаї та Індії.

Причиною всьому є початок опалювального сезону, масові спалювання залишків рослинності, загоряння торфовищ та відсутність вітру поєднаного із температурною інверсією. Температурна інверсія атмосфери виникає, коли верхні шари атмосфери досить теплі, а приземний шар холодний – вертикальна циркуляція повітря сповільнюється і всі продукти життєдіяльності міста не можуть піднятися у верхні шари атмосфери і розсіятися.

Лише при згорянні однієї тонни рослинних залишків у повітря вивільняється близько 9 кг різного роду мікрочастинок. До їх складу входять пил, окиси азоту, чадний газ, важкі метали і низка канцерогенних сполук. В тліючому без доступу кисню листі виділяється бенз(а)пірен, що здатен викликати у людини ракові захворювання. Окрім того, з димом у повітря вивільняються діоксини – одні з найотруйніших для людини речовин.

Державна екологічна інспекція у Вінницькій області закликає всіх утриматися від ганебної традиції – спалювання залишків рослинності, оскільки це наносить непоправну шкоду не тільки довкіллю але і здоров’ю громадян.

Для убезпечення себе від негативного впливу смогу перш за все, варто обмежити перебування на вулиці в ранковий час. Також варто утриматись від фізичного навантаження на вулиці. Крім того, щільно зачиняти вікна та двері, увімкнути системи кондиціонування та очищення повітря, проводити вологе прибирання у житлових приміщеннях, використовувати зволожувачі повітря.

У такий період, фахівці також радять збільшити споживання рідини до 2-3 літрів на день та промивати ніс і горло.

 

Із якістю повітря кожен бажаючий може ознайомитися перейшовши за посиланням : https://www.saveecobot.com/maps

     

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці