16 вересня – Міжнародний день охорони озонового шару

      19 грудня 1994 року Генеральна Асамблея ООН проголосила 16 вересня Міжнародним днем захисту озонового шару (Ozone Layer Protectional Day). Цей день відзначається з 1995 року в пам’ять про день підписання в 1987 року Монреальського протоколу про речовини, що руйнують озоновий шар та для пропаганди діяльності спрямованої на  його захист.

Чому це так важливо?

У 80-ті роки вчені зробили шокуюче відкриття: в районі Антарктиди загальний вміст озону у атмосфері зменшився в 2 рази. Саме тоді з’явився  термін «озонова діра».

Озоновий шар (озоносфера) це шар атмосфери, в межах якого концентрація молекул озону в 10 разів вища, ніж біля поверхні Землі. Він знаходиться в стратосфері на висоті від 15 до 35 км. Його основна функція це «фільтрація» сонячного проміння і попередження шкідливого впливу жорсткого ультрафіолету на поверхню Землі тим самим зберігаючи життя на ній.

За оцінками вчених зменшення товщі озонового шару на кожні 10% призведе до збільшення числа випадків захворювання раком шкіри на 300 тисяч чоловік щороку. Ультрафіолетове випромінювання руйнує морські водорості, які виробляють приблизно 50% кисню нашої планети. Також ультрафіолет погано поглинається водою і тому небезпечний для морських екосистем. Дослідження показали, що планктон, який знаходиться в основі харчових ланцюгів практично всіх морських екосистем, при збільшенні інтенсивності жорсткого ультрафіолету може загинути повністю.

Науково доведено, що проникнення до стратосфери штучно створених хімічних речовин, таких як, бромистий метил, бромхлорвуглеводні, хлорфторвуглеводні, чотири хлористий вуглець, знищують озоновий шар нашої планети.

Мільйони молекул озону руйнуються кожну хвилину і результатом цього процесу є збільшення кількості жорсткого ультрафіолетового випромінювання, яке досягає поверхні Землі.

Нагадаємо, що на виконання Рішення 24-ої зустрічі Сторін Монреальського протоколу, в частині забезпечення довгострокового контролю за обігом озоноруйнівних речовин та товарів, що їх містять, а також для поступового виведення таких речовин з обігу, 27.06.2020 р. було введено в дію Закон України «Про регулювання господарської діяльності з озоноруйнівними речовинами та фторованими парниковими газами».

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці