Використання земельних ділянок в районі прибережних захисних смуг !

❗❗❗У сучасних умовах, коли людина все активніше втручається в природні процеси, раціональне використання природніх ресурсів є однією з найголовніших та найактуальніших проблем.

З метою охорони поверхневих водних об’єктів від забруднення і засмічення та збереження їх водності вздовж річок, морів і навколо озер, водосховищ та інших водойм в межах водоохоронних зон виділяються земельні ділянки під прибережні захисні смуги (ПЗС).

🕵За результатами перевірок інспекторами Державної екологічної інспекції у Вінницькій області встановлено, що на сьогодні в області існують такі проблеми з використання ПЗС, як розорювання прибережних захисних смуг, які сягають урізу води, що зазвичай призводить до погіршення стану водойм та річок. Також в сезон активного літнього відпочинку біля річок, озер під час здійснення громадянами загального користування допускається засмічення ПЗС, що є порушенням норм Водного кодексу України (ВКУ) та Закону України «Про відходи».

‼В залежності від тяжкості та характеру правопорушення чинним законодавством передбачено: кримінальну (яка передбачає відповідальність аж до позбавлення волі строком на десять років в залежності від виду правопорушення); адміністративну (передбачає накладення штрафу) та цивільно-правову відповідальність (за заподіяну шкоду (збитки) згідно Постанови КМУ № 963 від 25.07.2007 року передбачено сума збитків, яка може складати від 30 до 50 тис. грн за 1 га).

📌Тому, звертаємо увагу, що громадяни та суб’єкти господарювання зобов’язані дотримуватись вимог чинного законодавства України у сфері використання земельних ділянок в районі прибережних захисних смуг.

‼Користувачі земель водного фонду зобов’язані суворо дотримуватися встановленого режиму для прибережних захисних смуг та виконувати заходи щодо охорони земель від ерозії, підтоплення, забруднення відходами виробництва, хімічними і радіоактивними речовинами та від інших процесів руйнування.



ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці