За випалювання залишків рослинності будуть відповідати землевласники та землекористувачі.

В звязку із настанням пожежонебезпечного періоду Інспекція звертає увагу на зміни, які відбулися у законодавстві.

Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення захисту лісів, запобігання пожежам на землях лісового та водного фонду, на торфовищах та землях інших категорій» від 19.02.2021 р внесено низку змін спрямованих на протидію виникнення пожеж та спалювання залишків рослинності і післяжнивних решток.

Згідно частини 3 ст.55 Кодексу цивільного захисту України забезпечення пожежної безпеки покладається на власника (власників) земельної ділянки та іншого об’єкта нерухомого майна або наймачів (орендарів) земельної ділянки та іншого об’єкта нерухомого майна, якщо це обумовлено договором найму (оренди), а також на керівника (керівників) суб’єкта господарювання.

Також у відповідності до п. «ж» і «з» ч.1 ст.96 Земельного кодексу України землекористувачі зобов’язані не допускати випалювання сухої рослинності або її залишків з порушенням порядку, встановленого центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері охорони навколишнього природного середовища, а також обкошувати (з прибиранням скошеного) та оборювати земельні ділянки, прилеглі до торфовищ, полезахисних лісових смуг, луків, пасовищ, ділянок із степовою, водно-болотною та іншою природною рослинністю, у смугах відведення автомобільних доріг і залізниць.

Отож, відтепер відповідальність за спалювання залишків рослинності можуть нести не тільки особи які безпосередньо влаштували підпал, але і землевласники і землекористувачі які не вжили відповідних заходів щодо недопущення та розповсюдження пожежі.

Фото : наслідки пожежі 2020 р. на території Вінницького району.


ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці