Що робити громадянам у випадку торгівлі суб’єктами господарювання неякісним пальним

Використання неякісного пального спричиняє забруднення атмосферного повітря. Гази, які виділяються внаслідок спалювання палива у двигунах внутрішнього згоряння, містять більше 200 найменувань шкідливих речовин, в тому числі канцерогени. В своєму складі вихлопні гази містять: чадний та вуглекислий газ, оксиди азоту, вуглеводні, сажу, бенз(а)пірен та важкі метали. Також  використання неякісного пального може спричинити серйозні несправності двигуна Вашого авто. 

Тому пропонуємо розібратися, які ж документи зобовязаний мати субєкт господарювання для підтвердження якості пального.

Вимоги до автомобільних бензинів, дизельного, суднових та котельних палив (далі - палива), що вводяться в обіг та реалізуються на території України визначені технічним регламентом затвердженим Постановою КМУ №927 від 01 серпня 2017 року.

Так зокрема, під час роздрібного постачання (реалізації) палива позначення палив повинне бути розміщено у місцях, доступних для споживача (на паливо-розподільчому обладнанні), а також відображено в розрахункових документах.

На вимогу споживача (користувача) розповсюджувач повинен надати копію документа про якість (паспорт якості) палива та копію декларації про відповідність.

Також, кожна партія палива, що вводиться в обіг або перебуває в обігу, повинна мати документ про якість (паспорт якості) палива. У випадку не надання розповсюджувачем продукції вказаних документів, споживачам варто задуматись про доцільність придбання пального на вказаних автомобільно заправних станціях, та повідомляти про дані факти Державну екологічну інспекцію України та її територіальні органи.

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці