Міжнародний день без поліетилену

‼️☠️Поліетилен - це один з найпоширеніших видів пластикових відходів, що завдає значної шкоди екосистемі планети. Викинуті пластикові пакети а також пластик для одноразового використання (соломинки, пляшки, упаковка для їжі, тощо) не піддаються біологічному розкладанню. Розповсюджуючись вітром по вулицях, полях, лісах та водних об’єктах, поліетилен утворює стійке забруднення. Щорічно тисячі тварин і птахів гинуть, вживаючи у їжу дані відходи. Пластик для пакетів виготовляють з нафти, видобуток якої часто супроводжується катастрофічними розливами, згубними для всього живого.


Для привернення уваги до глобальної проблеми забруднення пластиком у всьому світі 3 липня проводиться акція «День без поліетилену». У цей день пластикові пакети пропонують замінити на паперові або використовувати еко-сумки.


☝️На сьогоднішній день понад 40 країн світу оголосили про повну або часткову відмову від використання пластику, включаючи країни Європейського союзу, африканські та азійські держави. Україна також приєдналася до цього руху, ухваливши Закон "Про обмеження обігу пластикових пакетів", спрямований на зменшення використання пластикових пакетів на своїй території. Відповідно до даного нормативно-правововго акту з 10 грудня 2021 року заборонено розповсюдження надтонких, тонких і оксорозкладних пластикових пакетів у торгових закладах, громадському харчуванні та наданні послуг, за винятком біорозкладних. З 1 січня 2023 року заборонено розповсюдження у роздрібній торгівлі надтонких пластикових пакетів для упаковки продуктів, таких як риба, м'ясо та сипучі продукти.

Використання інших видів пластикових пакетів (зі стінками більше 50 мкм) дозволятиметься лише на платній основі за цінами, не нижчими, що встановлюються КМУ.


🤝🌏Державна екологічна інспекція у Вінницькій області вкотре закликає усіх небайдужих приєднатися до всеукраїнської акції та назавжди відмовитись від нескінченної покупки пакетів в магазині, використовуючи взамін багаторазову тканинну сумку. Будьте відповідальними, бережіть природу та долучайтесь до порятунку планети!

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці