Чи потрібен дозвіл на викиди при експлуатації дизельних та бензинових генераторів?

В зв’язку із відключенням електроенергії та активізацією використання побутовими та промисловими споживачами генераторів, почастішали випадки надходження до Інспекції звернень громадян щодо перевірки дотримання фізичними та юридичними особами вимог природоохоронного законодавства, зокрема наявності дозволів на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами.

Нагадуємо, що відповідно до прикінцевих положень Закону України «Про охорону атмосферного повітря»  протягом дії воєнного стану в Україні, та шести місяців після місяця, в якому воєнний стан буде припинено або скасовано, дозволяється експлуатація генераторів, систем безперебійного електроживлення, електрогенераторних установок без отримання дозволу на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря, крім випадків, якщо вони є невід’ємною частиною об’єкта нерухомого майна, введеного в експлуатацію до 24 лютого 2022 року. Отож, на сьогодні від фізичних чи юридичних осіб під час експлуатації генераторів не вимагається отримання документів дозвільного характеру.

Однак, наголошуємо на важливості дотримання правил пожежної безпеки

https://dsns.gov.ua/abetka-bezpeki/nebezpeki-insogo-xarakteru/zaxodi-bezpeki-pid-cas-vikoristannia-benzinovix-ta-dizelnix-generatoriv.

Крім того, кожного хто експлуатує електрогенераційне устаткування, закликаємо вживати можливих заходів щодо дотримання загальноприйнятих норм добросусідства, зокрема мінімізації шуму та  впливу димових газів на стан повітря житлової забудови.

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці