Зниження рівня розчинного кисню в річці Південний Буг

26 травня 2024 року до Державної екологічної інспекції у Вінницькій області надійшло повідомлення, що в місті Вінниця в районі Центрального мосту спостерігається скупчення риби різних видів та розмірів на поверхні річки Південний Буг.

В той же день спеціалісти Інспекції здійснили виїзд на зазначену локацію для вивчення ситуації.

При огляді було підтверджено факт скупчення риби при поверхні водойми. Спеціалістами відділу інструментально-лабораторного контролю здійснено відбір проб поверхневих вод для проведення подальшого аналізу.

Під час відбору проб води контролювався рівень розчинного кисню, який в даній пробі знаходився нижче допустимого значення, а саме від 2,4 мгО/дм³ до 2,6 мгО/дм³ (при нормі не менше 4 мгО/дм³).

Для контролю рівня розчинного кисню в річці Південний Буг в інших точках 27 травня 2024 року було додатково відібрані проби води в межах міста Вінниця від смт Стрижавка до Сабарівської ГЕС. В усіх відібраних пробах спостерігався також низький рівень розчинного кисню від 2,4 мгО/дм³ до 3,8 мгО/дм³ (норма не менше 4 мгО/дм³).

28 травня 2024 року спеціалісти відділу інструментально-лабораторного контролю здійснили ще один виїзд спільно із журналістами телеканалу Суспільний Вінниця.   Під час виїзду збільшено акваторію дослідження річки Південний Буг та відібрано проби води в таких місцях:

- річка Південний Буг перед водозабором КП «Калинівкаводоканал», с. Гущинці;

- річка Південний Буг перед обїзним мостом смт Стрижавка;

- річка Південний Буг вул. Зарічна, біля Вінницького ліцею №29;

- річка Південний Буг вул. Київська біля закладу «Вінницька реберня»;

- річка Південний Буг вул. Князів Коріатовичів біля автосалону «Рено».

Рівень розчинного кисню в місті відбору проб перед водозабором КП «Калинівкаводоканал», с. Гущинці знаходився в межах допустимого значення 5,8 мгО/дм³. В інших точках відбору рівень розчинного кисню знаходився значно нижче допустимого значення, а саме від 1,9 мгО/дм³ до 2,2 мгО/дм³.

Наразі проводиться інструментально-лабораторне дослідження відібраних проб на вміст забруднюючих речовин. Про результати дослідження буде повідомлено додатково.

 

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці