Інспекцією притягнуто винну особу до відповідальності за незаконну рубку дерев

Спеціалістами відділу державного екологічного нагляду (контролю) ПЗФ, лісів та рослинного світу за матеріалами Відділення поліції № 1 Гайсинського РУП ГУНП у Вінницькій області складено протокол про адміністративне правопорушення за частиною 1  статті 65 КУпАП.  Порушник у лютому місяці 2024 року здійснив незаконну рубку трьох дерев (різних порід та  діаметрів) на території Бершадської  міської ради  Гайсинського району Вінницької області.

Відносно зазначеної особи було винесено постанову про накладення адміністративного стягнення у розмірі 510 грн. Крім того, громадянину доведеться відшкодувати завдані незаконною рубкою збитки у розмірі 20 тис 348 грн.

До відома.

Як одне дерево впливає на навколишнє середовище?

Дерева живуть довше за всіх організмів на Землі. Одне доросле дерево виробляє близько 120 кілограм кисню на рік, тобто майже 100 кубічних метрів (цього достатньо для сім'ї з трьох осіб на рік). Воно зможе поглинути стільки вуглецю, скільки виділяє двигун автомобіля протягом декількох тисяч кілометрів. За все життя дерево переробляє понад тонну вуглекислого газу.

Краща сировина для одержання целюлози - кускові відходи лісопиляння, які утворюються з периферійної частини стовбурної деревини. Придатні і інші види деревних відходів, з яких можна виробити якісну технологічну тріску. У зв'язку з цим з середини 50-х років відходи лісопиляння, а пізніше і лісозаготівель (відрізки стовбурів) почали переробляти в технологічну тріску для целюлозно-паперового виробництва, що дозволило за 15 років заощадити близько 70 мільйонів кубічних метрів високоякісної стовбурної деревини. В результаті хімічної переробки одного кубічного метра деревних відходів можна отримати 190 кілограмів целюлози, або 230 кілограмів паперу.

Це лише окремі основні аспекти дерев та деревної сировини, які відіграють важливу роль для суспільства.

Нажаль, не всі громадяни враховують зазначені факти та здебільшого здійснюють незаконну рубку дерев з метою отримання прибутку (заготівля деревини непромислових потреб тобто дрова паливні). Такі рубки проводяться без відповідних дозвільних документів та плати за спеціальне використання природних (лісових) ресурсів. 

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці