Не зріж, а посади і вирости!

Лісовідновлення  - вирощування лісів на територіях, що зазнали вирубокпожеж, пошесті короїдів тощо. Лісовідновлення застосовується для створення нових лісів на ділянках, де раніше зростав ліс, або для поліпшення складу деревних порід в наявних лісах.

Лісовідновлення може бути використано для усунення та виправлення наслідків збезлісення і поліпшення якості життя людей, завдяки поглинанню деревами забруднень і пилу з повітря, відновленню природного й місця існування екосистем, пом'якшенню впливу глобального потепління через  біоеквестрацію  деревами атмосферного вуглекислого газу і збору врожаю, особливо деревини, а також не деревних продуктів лісу. З початку 21 століття значна увага приділялася лісовідновленню, як способу пом'якшення наслідків зміни клімату - одному з кращих методів для цього. 

Ліси є важливою частиною всеосяжного циклу вуглецю, оскільки дерева та рослини поглинають вуглекислий газ за допомогою фотосинтезу. Видаляючи цей парниковий газ з повітря, ліси діють як наземні поглиначі вуглецю, тобто зберігають велику кількість вуглецю. У будь-який час на ліси припадає вдвічі більше вуглецю, ніж утримується в атмосфері.   Ліси видаляють з атмосфери близько трьох мільярдів тонн вуглецю щороку. Це становить приблизно 30% від усіх антропогенних викидів вуглекислого газу. Отже, збільшення загальної площі лісів у всьому світі, пом’якшить загальне потепління.

Нажаль, не всі свідомі громадяни у тому числі керівники лісогосподарських підприємств області знають та дотримуються цієї важливої для навколишнього середовища норми.

На підставі звернення небайдужих громадян Вінниччини, інспекторами відділу державного екологічного нагляду (контролю) природно-заповідного фонду, лісів та рослинного світу Інспекції, було здійснено позаплановий захід дотримання вимог природоохоронного законодавства у тому числі під час використання та відтворення (відновлення) лісових ресурсів у межах одного із комунальних лісогосподарських підприємств області.

Під час здійснення зазначеного заходу було виявлено порушення правил та інструкцій по відновленню, поліпшенню стану і породного складу лісів, підвищенню їх продуктивності, а також по використанню ресурсів спілої деревини. Тобто порушення полягає в тому, що постійний лісокористувач за результатами використання природних ресурсів (суцільної рубки головного користування) не здійснив лісовідновлення, а саме не створено молоді лісові культури у місцях зрубу  у встановлені законодавством терміни.

За виявлені порушення, відповідальну посадову особу було притягнуто до адміністративної відповідальності за ч. 1 статті 68 Кодексу України про адміністративні правопорушення та накладено адміністративне стягнення у вигляді штрафу на суму 1700 грн. крім того, підприємству видано припис щодо усунення виявлених порушень.

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці