НЕЗАКОННА ПОРУБКА ЛІСУ. ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ В ЦИФРАХ

Незаконною порубкою дерев або чагарників у лісах, захисних та інших лісових насадженнях вважається порубка, яка проводиться без спеціального дозволу, а саме лісорубного квитка, та є підставою для нарахування шкоди.

            У відповідності до статті 40 Закону України «Про рослинний світ» порушення законодавства про рослинний світ тягне за собою дисциплінарну, адміністративну, цивільно-правову або кримінальну відповідальність згідно з законами України.

            Адміністративна відповідальність за незаконну порубку і пошкодження дерев або чагарників передбачена статтею 65 КУпАП (мінімальний штраф для громадян 510 - 1020 грн. і для посадових осіб 2550-5100 грн.).

Адміністративна відповідальність за знищення або пошкодження полезахисних лісових смуг, захисних лісових насаджень передбачена статтею 65-1 КУпАП (мінімальний штраф для громадян 510 - 765 грн. і для посадових осіб 1020-1530 грн.).

Суб’єктом адміністративного правопорушення є особи, які досягли 16 років і посадові особи.

Цивільно-правова відповідальність настає за заподіяння державі шкоди, розрахунок якої проводиться державними інспекторами у відповідності до Такс, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 23 липня 2008 року № 665 (зі змінами). При нарахуванні шкоди такси, починаючи з  1   січня   2009   року, індексуються. Як правило, шкода оформлюється у вигляді претензії, яка направляється на адресу порушника. У разі не сплати шкоди у добровільному порядку Інспекція звертається до суду з відповідним позовом.

За незаконну порубку, яка завдала істотної шкоди (від 30 280,00 грн.) навколишньому природному середовищу, настає кримінальна відповідальність (мінімальний штраф 17000 – 25500 грн., арешт на строк до 6 місяців, обмеження/позбавлення волі до 3-х років), передбачена статтею 246 Кримінального кодексу України.

Суб'єктами кримінальних правопорушень проти довкілля також можуть бути особи, які досягли 16-річного віку.

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці