Відповідальність за поводження з медичними відходами

Особлива увага в законодавстві приділяється небезпечним відходам, тому що вони самостійно, або при вступі в контакт із іншими речовинами, можуть заподіяти шкоду навколишньому природному середовищу і здоров'ю людини. Небезпечними є відходи, що мають фізичні, хімічні, біологічні чи інші небезпечні властивості, які створюють чи можуть створити значну небезпеку для навколишнього природного середовища і здоров'я людини та потребують спеціальних методів і засобів поводження з ними.

Нагадаємо, що наказом  Міністерства охорони здоров’я від 06.09.2022 №1602 затверджено «Державні санітарно-протиепідемічні правила і норми щодо поводження з медичними відходами», відповідно до яких заклади охорони здоров'я зобов’язані сповіщати електронною комунікаційною мережею територіальний орган центрального органу виконавчої влади, який здійснює державний нагляд (контроль) за додержанням вимог законодавства щодо поводження з відходами за місцем провадження діяльності, про передавання відходів перевізнику або суб’єкту господарювання, який отримав Ліцензію, не пізніше ніж за 12 годин до їхнього передавання.

З метою забезпечення належного контролю за рухом небезпечних медичних відходів, Державною екологічною інспекцією у Вінницькій області було направлено листи до закладів охорони здоров’я.

За результатами проведеної роботи протягом 2023 року до Інспекції надійшла інформація про 190 випадків передачі небезпечних медичних відходів, загальною масою 96 т.            

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці