Запобігання порушенням у сфері надрокористування

Під час дії мораторію на проведення перевірок суб’єктів господарювання,  контроль за дотриманням вимог природоохоронного законодавства у сфері надрокористування здійснюється Державною екологічною інспекцією у Вінницькій області шляхом проведення рейдових перевірок, слідчих дій, а також участі в робочих групах разом із підрозділами правоохоронних органів. 

У 2023 році спеціалістами Інспекції виявлено 12 місць незаконного видобування корисних копалин на території Вінницької області, де вбачались ознаки кримінальних правопорушень. Матеріали по виявленим фактам було направлено до правоохоронних органів для встановлення  винних осіб та притягнення їх до відповідальності.

Окрім цього, спеціалісти сектору державного екологічного нагляду (контролю) надр були залучені до проведення 8 слідчих дій в рамках кримінальних правопорушень за ст. 240 Кримінального кодексу України.

Варто  зазначити також те, що Інспекція продовжує розраховувати розмір збитків, завданих державі за самовільний видобуток надр. Лише за минулий рік було проведено розрахунки на суму понад 39 мільйонів гривень.

Інспекцією постійно здійснюється співпраця з територіальними громадами, які мають родовища корисних копалин на своїй території, а також надаються консультації щодо правильного трактування законодавства по надрах, проводиться взаємообмін актуальною інформацією.

Нагадуємо, що відповідальність за незаконне видобування надр може бути як адміністративною так і кримінальною, тому перш ніж вчиняти певні дії, варто врахувати усі ризики. 

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці