Природні багатства Вінниччини!

Попри те, що Вінницька область вважається сільськогосподарською, вигідне розташування на багатоярусній тектонічній плиті - Український кристалічний щит, наділило її значними запасами корисних копалин, частина з яких активно видобувається.

Станом на 1 січня 2024 року на території Вінницької області Державною службою геології та надр видано 142 спеціальних дозволи на користування надрами. З них: для видобування корисних копалин – 118, на геологічне вивчення, в тому числі на дослідно-промислову розробку – 24.

За видами корисних копалин дозволи видано на видобування та дослідно-промислову розробку підземних вод – 44 спецдозволи, з яких 19 на мінеральні та 25 на питні і технічні; 24 на суглинки; 20 на пісок; 6 на каолін; 40 на камінь будівельний (граніти, чарнокіти, діорити, мігматити); 6 на вапняки; 13 на пісковики; 1 на глину бентонітову.

При цьому, за інформацією ДНВП «Геоінформ України» спеціальні дозволи видані лише на частину розвіданих родовищ, які перебувають на обліку Державного балансу запасів і Державного кадастру родовищ корисних копалин.

Окрім вищезазначених видів корисних копалин, Вінницька область багата на торф, гнейс, шпат плавіковий (флюорит), пісок кварцовий, кремінь, крейду кремнисту та мергелисту, опоку, піщано-гравійну суміш, трепел.

Інформацію про проведення аукціонів з продажу спеціальних дозволів на користування надрами Вінницької області можна отримати на офіційному сайті Державної служби геології та надр України у розділі «Надрокористування», рубрика «Аукціони».

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці