Відповідальність за самовільне використання земельних ділянок в межах прибережних захисних смуг

Державною екологічною інспекцією у Вінницькій області у 2023 році було виявлено   самовільне використання земельних ділянок із порушенням режимів їх  використання в межах прибережних захисних смуг на території Глуховецької селищної ради на площах 0,25 га та 1,13 га. По даним фактам було надіслано лист до правоохоронних органів для встановлення причетних осіб.

За результатами виявленого порушення фахівцями Інспекції винну особу притягнуто  до адміністративної відповідальності за ст. 53 та 53-1 КУпАП та винесено постанову про накладення адміністративного стягнення на суму 510 грн.

Крім того, даному громадянину пред’явлено претензію щодо відшкодування шкоди завданої державі, внаслідок самовільного використання земельних ділянок із порушенням режимів їх використання в межах прибережних захисних смуг  навколо водного об’єкту, на загальну суму 29161,3 грн.

Державна екологічна інспекція у Вінницькій області нагадує, що відповідно до Земельного та Водного кодексів України в межах прибережних захисних смуг забороняється:

-                      розорювання земель (крім підготовки ґрунту для залуження і залісення), а також садівництво та городництво;

-         зберігання та застосування пестицидів і добрив;

-         влаштування літніх таборів для худоби;

-                     будівництво будь-яких споруд (крім гідротехнічних, навігаційного призначення, гідрометричних та лінійних, а також інженерно-технічних і фортифікаційних споруд, огорож, прикордонних знаків, прикордонних просік, комунікацій, майданчиків для занять спортом на відкритому повітрі, об’єктів фізичної культури і спорту, які не є об’єктами нерухомості), у тому числі баз відпочинку, дач, гаражів та стоянок автомобілів;

-                      влаштування звалищ сміття, гноєсховищ, накопичувачів рідких і твердих відходів виробництва, кладовищ, скотомогильників, полів фільтрації тощо;

-          миття та обслуговування транспортних засобів і техніки;

-                      випалювання сухої рослинності або її залишків з порушенням порядку, встановленого центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері охорони навколишнього природного середовища.

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці