22 вересня – День без автомобілів (World Carfree Day)

Вперше цей день відзначили в 1998 році у Франції, коли в ряді міст було припинено автомобільний рух. У наступні роки цю традицію запозичили інші європейські країни та міста, останніми роками – і деякі неєвропейські країни (наприклад, Канада, США).

День без автомобілів святкують за рішеннями органів місцевої влади. Як правило, в цей день забороняється їздити на автомобілях, мешканці використовують альтернативні способи пересування. Мета такого заходу – привернути увагу до проблеми забруднення атмосферного повітря транспортними засобами, знизити рівень концентрації вихлопних газів у міському повітрі, зменшити шумове навантаження, сприяти розвиткові альтернативних видів пересування.

На превеликий жаль, день без автомобілів в Україні офіційно не відзначають, однак такі акції проходять за ініціативою громадськості чи місцевих органів влади в деяких містах України.

Отож, для того щоб такий звичний для всіх нас осінній смог залишився неприємним спогадом із минулого,  сьогодні всіх небайдужих громадян закликаємо залишити автівки вдома та  віддати перевагу велосипеду, електроскутеру чи електросамокату. Тим самим ми неодмінно внесемо істотний внесок не тільки в наше власне здоров’я, здоров’я наших дітей і близьких, але  і здоров’я нашої планети.

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці