До уваги орендарів водних об’єктів !

У зв’язку із тим, що  розпочався сезон вилову товарної риби, орендарі водних об’єктів активно здійснюють пониження рівня води у водоймі (спуск).

         Державна екологічна інспекція у Вінницькій області нагадує, що діючим законодавством передбачено порядок регулювання та встановлення режиму роботи водного об’єкту, в тому числі і питання підвищення чи пониження рівня води в ході здійснення господарської  діяльності із риборозведення.

         Відповідно до статті 76 Водного кодексу України, робота водогосподарських систем (водосховищ, каналів та інших зв’язаних між собою водних об’єктів) регулюється шляхом встановлення відповідних режимів для кожного водного об’єкту системи з урахуванням прогнозу водності. Режими роботи цих систем встановлюються центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері розвитку водного господарства, на підставі правил експлуатації водних об’єктів з урахуванням екологічних вимог та інтересів всіх водокористувачів.

         Пунктом  8 статті  17 Закону України «Про рибне господарство, промислове рибальство  та охорону водних біоресурсів» встановлено, що рівень води в рибогосподарських водних об’єктах має бути достатнім для забезпечення природного відтворення та життєдіяльності гідробіонтів. 

         Самовільна  зміна рівня води у водному об’єкті вважається порушенням чинного законодавства, за яке передбачена відповідальність відповідно до ст. 60 КУпАП та надається припис. В разі загибелі аборигенних видів риб у водоймі внаслідок її незаконного спуску , інспекторами будуть розраховані збитки заподіяні державі, а за наявності істотної шкоди, матеріали будуть перенаправлені до правоохоронних органів.

 

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці