Виявлено факти розміщення небезпечних відходів

❗❗❗Державною екологічною інспекцією у Вінницькій області під час здійснення заходів державного контролю за дотриманням вимог природоохоронного законодавства протягом 2020 – 2021 років виявлялись факти розміщення небезпечних відходів. А саме, відпрацьованих люмінесцентних ламп на території господарських приміщень органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування, зокрема на території дошкільних навчальних закладів та шкіл.

Згідно Постанови КМУ №1120 від 13.07.2000 р. відпрацьовані чи пошкоджені люмінесцентні лампи відносяться до небезпечних відходів, оскільки одним із їх компонентів являється ртуть.

Звертаємо увагу, ртуть, а також більшість її сполук, летуча. Пари ртуті, а також металева ртуть, дуже отруйні, можуть викликати важке отруєння з летальним результатом.

Згідно чинного природоохоронного законодавства небезпечні відходи підлягають збиранню, вилученню та передачі для подальшої утилізації підприємствам, у яких наявна ліцензія на право провадження господарської діяльності з поводження з небезпечними відходами. Таким чином, зберігання небезпечних відходів (понад 1 рік) за відсутності вищезазначеної ліцензії є грубим порушенням вимог законодавства України, за що передбачена адміністративна, цивільна, кримінальна чи дисциплінарна відповідальність.

Отже, Державна екологічна інспекція у Вінницькій області наголошує, для уникнення адміністративної відповідальності та забезпечення захисту здоров’я людей та довкілля, накопичені у попередні роки відпрацьовані люмінесцентні лампи підлягають негайній передачі ліцензованим підприємствам, перелік яких розміщено на офіційному сайті Міністерства екології та природних ресурсів України ( https://menr.gov.ua/.../perelik-licenziativ-na... ).



ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці