Як утримувати свердловини відповідно до вимог природоохоронного законодавства ?

❗❗❗З метою запобігання погіршення якості води джерел централізованого господарсько-питного водопостачання, а також з метою забезпечення охорони водопровідних споруд, на свердловинах запроваджується особливий санітарно-епідеміологічний режим, що передбачено Водним кодексом України та Постановою КМУ від «Про правовий режим зон санітарної охорони водних об’єктів».

Згідно чинного законодавства зона санітарної охорони ЗСО на свердловині повинна складатися з трьох поясів:

🔹перший пояс (суворого режиму) включає територію розміщення водозабору, майданчика водопровідних споруд і водо підвідного каналу.

На території першого поясу ЗСО здійснюється озеленення території, а також її огородження.

⚠⚠⚠Забороняється: перебування сторонніх осіб, розміщення житлових та господарських будівель, застосування пестицидів, органічних і мінеральних добрив, прокладення трубопроводів, видобування гравію чи піску та проведення інших будівельно-монтажних робіт, безпосередньо не пов'язаних з будівництвом, реконструкцією та експлуатацією водопровідних споруд та мереж, а також скидання будь-яких стічних вод та випасання худоби і проведення головної рубки лісу.

🔹другий і третій пояси (обмежень і спостережень) включають територію, що призначається для охорони джерел водопостачання від забруднення.

На території другого і третього поясу ЗСО здійснюється заходи щодо благоустрою території, регулювання відведення територій під забудову та внесення можливих змін у технологію виробництва промислових підприємств, пов'язаного з ризиком забруднення підземних вод стічними водами.

⚠⚠⚠Забороняється: забруднення територій сміттям, гноєм, відходами промислового виробництва та іншими відходами, також розміщення підприємств що можуть створити небезпеку забруднення джерел водопостачання.

В разі виявлення свердловин, які не придатні для експлуатації, покинуті спостережні та пошукові свердловини на всі види корисних копалин, а також вертикальні й інші гірничо-пошукові та експлуатаційні гірничі виробки і покинуті криниці, проводяться заходи щодо їх ліквідації чи тампонажу.



ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці