Важливі зміни в законодавстві !!!

❗❗❗Державна екологічна інспекція у Вінницькій області повідомляє, що 08 серпня 2021 року набув чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення відповідальності за незаконне видобування корисних копалин» №1685-IX, який покликаний на посилення відповідальності за незаконне видобування корисних копалин місцевого та загальнодержавного значення. Даним Законом внесені відповідні зміни до Кримінального та Адміністративного кодексів України.

🕵Тепер, за незаконне користування надрами адміністративна відповідальність становить - для громадян від 1700 грн. до 3400 грн. (замість 170-510 грн. відповідно), а для посадових осіб – від 3400 грн. до 8500 грн. (замість 510 - 1700 грн.);

кримінальна відповідальність передбачена за:

📌 Порушення правил охорони надр, якщо це створило небезпеку для життя, здоров’я людей чи довкілля,а також: незаконне видобування корисних копалин місцевого значення у значному розмірі , (якщо вартість незаконно видобутої сировини становить 34 410 грн. та більше) карається штрафом від 8500 грн. до 13600 грн. або обмеженням волі на строк до двох років, або позбавленням волі на той самий строк.

📌 Порушення встановлених правил використання надр, якщо це створило небезпеку для життя, здоров’я людей чи довкілля, а також незаконне видобування корисних копалин місцевого значення у великому розмірі (якщо вартість незаконно видобутої сировини становить 114 700 грн. та більше) або незаконне видобування корисних копалин загальнодержавного значення, - караються штрафом від 51000 грн. 85000 грн., або обмеженням волі на строк до трьох років, або позбавленням волі на той самий строк.

🔹 Дії вчинені на територіях чи об’єктах природно-заповідного фонду або вчинені за попередньою змовою групою осіб, караються позбавленням волі на строк від трьох до шести років.

🔹 Дії вчинені організованою групою або шляхом підпалу, вибуху чи іншим загальнонебезпечним способом, або спричинили загибель людей, їх масове захворювання або інші тяжкі наслідки, - караються позбавленням волі на строк від п’яти до восьми років.



ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці