Рішенням суду підтверджено обґрунтованість вимог Інспекції щодо отримання висновків із оцінки впливу на довкілля

За результатами заходів державного нагляду (контролю) спеціалістами Державної екологічної інспекції у Вінницькій області на території м. Жмеринка зафіксовано факт здійснення одним із суб’єктів господарювання монтажу та експлуатації стаціонарної ємності призначеної для зберігання скрапленого газу з метою його роздрібної торгівлі за відсутності позитивного висновку із оцінки впливу на довкілля. Відносно уповноваженої особи складено протокол за ч.1 ст.164 КУпАП який направлено на розгляд Жмеринського міськрайонного суду.

Постановою Жмеринського міськрайонного суду від 19.07.2021 р. уповноважену особу визнано винною у вчиненні адміністративного порушення, на нього очікує штраф у розмірі 1000 неоподаткованих мінімумів (17 000 грн.)

 

Додатково: керівництвом вказаного суб’єкта господарювання сформовано хибну позицію, згідно якої для вказаного виду діяльності не вимагається отримання висновку із оцінки впливу на довкілля, оскільки підприємство не зберігає скраплений газ та здійснює свою діяльність на підставі отриманої ліцензії на роздрібну торгівлю пальним, а податкове законодавство передбачає отримання різних типів ліцензій на оптову, роздрібну торгівлю та зберігання  пального. Крім того, суб’єктом господарювання у 2020 році розроблено проект встановлення вказаної ємності, відповідно до якого для даних робіт не вимагалося здійснення оцінки впливу на навколишнє середовище.

Описані доводи підприємства не могли бути прийняті до уваги, оскільки  податкове законодавство розподіляє суб’єктів господарювання на категорії (виробництво, оптова та роздрібна торгівля і зберігання пального) виключно з метою стягування із кожної категорій підприємців різних сум податків та зборів.  Вимоги щодо отримання висновку із оцінки впливу на довкілля під час здійснення планованої діяльності – зберігання скрапленого газу визначені абз.1 п. 4. ч.3 ст. 3 Закону України «Про оцінку впливу на довкілля». Дана норма є імперативною нормою та частиною спеціалізованого законодавства в галузі охорони навколишнього природного середовища. Тому при розгляді питання щодо необхідності отримання субєктом господарювання вказаного висновку слід керуватися в першу чергу даним Законом. Не було прийнято до уваги і проект встановлення вказаної ємності, оскільки  його було розроблено після вступу в силу Закону України «Про оцінку впливу на довкілля», а згідно із ч.2. ст.17 Закону України «Про оцінку впливу на довкілля»  дія цього Закону не поширюється лише на тих  суб’єктів господарювання, які отримали рішення про провадження планованої діяльності до набрання його чинності (18.12.2017 р)

 

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці