Докази в судовому процеі


Будь-який судовий процес базується на процесі доказування та доведення, що неодмінно позначається на остаточному результаті - рішенні суду. Питання пов’язане з доказами і доказуванням стає у центрі усього судового процесу, адже в ньому вирішаються спірні правовідносини, або факти, які мають юридичне значення.

Таким чином, в практиці Державної екологічної інспекції у Вінницькій області є справи де докази зіграли ключову роль в прийняті судом позитивних рішень по справах.

Однією з них є справа, де інспекторами Інспекції під час здійснення державного нагляду (контролю) дотримання вимог природоохоронного законодавства було затримано особу за порушення вимог п. 1 ст. 20 Закону України «Про мисливське господарство та полювання». Правопорушника було притягнуто до адміністративної відповідальності за ч.І ст.85 КУпАП та винесено постанову про накладення адміністративного стягнення в вигляді штрафу в розмірі 1020 гривень. Також під час документування правопорушення інспекторами Інспекції проводилася відео фіксація за допомогою натільного відеорегістратора Protect R-01S 32, відеоматеріали надалі Інспекцією було використано в суді в якості головного доказу.

Відповідно до п.8 розділу 3 Положення “Про Державну екологічну інспекцію у Вінницькій області” Інспекція для виконання покладених на неї завдань має право здійснювати відповідно до закону фотографування, звукозапис, кіно і відеозйомку, зокрема з літальних апаратів та із застосуванням космічних технологій, як допоміжний засіб для запобігання та розкриття порушень законодавства, здійснення нагляду (контролю) за додержанням якого належить до п повноважень.

Не погоджуючись з постановою та з метою уникнення відповідальності правопорушником було подано позов до суду про скасування постанови про притягнення до адміністративної відповідальності. Дослідивши різні точки зору судом відмовлено позивачу у задоволенню позовних вимог.

Отже, долучення Інспекцією до матеріалів справи в якості доказу копію відеозапису з відеорегістратора Protect R-01S 32, де зафіксовано дату, час та місце перебування особи, яка скоїла правопорушення, стало головним доказом під час прийняття рішення по справі.

   

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці